Att driva en reseblogg

Resebloggar är mycket populära, och det är inte svårt att förstå varför – vem vill inte drömma sig bort till ett fjärran land genom att läsa om någon annans upplevelser, om man inte har möjlighet att åka dit själv? Att driva en reseblogg är dock mycket krävande, både i tid och pengar, och är därför inte något man bör satsa på i första hand för att tjäna pengar, utan snarare för att man tycker att det är roligt – i alla fall till en början. Om man skriver tillräckligt intressanta inlägg, i kombination med enklare marknadsföringsknep i sociala medier, kan ens blogg till slut få så många läsare att man faktiskt kan tjäna pengar på den.

Den främsta anledningen till att det är svårt att tjäna pengar på en reseblogg är kostnaden för att driva den. Själva förutsättningen för att kunna skriva en blogg om resor är ju att man reser, och för det krävs pengar till flygbiljetter, tågbiljetter, hotellnätter och restaurangmiddagar. Av den anledningen är det viktigt att man ”suger ut” så mycket som möjligt från varje resa innehållsmässigt i bloggen, så att man får många inlägg för de pengar man lägger ut för resan. Ett bra tips för att locka fler läsare till bloggen och göra den lättare att hitta i sökmotorer är att inte skriva bloggen i dagboksform, och berätta vad man gjorde på resan dag för dag. Istället bör man arrangera inläggen efter tema, till exempel ”De fem bästa spabaden i Budapest”, ”Budapests bästa utsiktspunkter” och ”Så tar du dig runt bäst i Budapest” för en Budapest-resa. Det går självklart att skapa många fler inlägg, till exempel om de bästa restaurangerna, de bästa museerna, de bästa arkitektursevärdheterna, den bästa shoppingen och så vidare, beroende på vilken stad man befinner sig i.

En reseblogg behöver dock inte uteslutande handla om faktiska resor man gjort – man kan också fylla ut bloggen mellan resor med inlägg som innehåller generella resetips, till exempel hur man bäst packar en kabinväska (för att slippa checka in bagage) och tips på sajter som är bra för flitiga resenärer. En sådan sajt man kan skriva om är till exempel http://avionero.se/, där man kan söka efter billiga flygningar. Den har man också stor nytta av själv som resebloggare.

variant-landing-page-four