Hitta en nisch för din blogg

En av de viktigaste faktorerna för att skapa en framgångsrik blogg i dagens bloggosfär är att hitta sin nisch. Med det enorma utbud av bloggar som finns måste man helt enkelt försöka hitta något att skriva om som ingen annan eller bara några få skriver om, för att man ska ha chansen att nå ut till sina läsare och stå ut från mängden.

Det kan dock vara lättare sagt än gjort, eftersom det som sagt redan finns så många bloggar om i stort sett alla ämnen man kan tänka sig. Ett bra tips, om man inte vet exakt vad man vill att ens blogg ska handla om, är dock att surfa runt så mycket som möjligt på bloggar i den kategorin man har tänkt skriva i – träning, skönhet, mode, mat, politik, litteratur, fotografi, för att bara nämna några exempel – och se om man kan upptäcka några luckor i utbudet av bloggar. Kanske har man en personlig infallsvinkel som ingen annan har tillgång till, eller märker att en specifik träningsmetod, en särskild diet eller en viss politisk ideologi inte finns representerad. Då har man en bra grund för en framgångsrik blogg.

Man kan också göra det omvänt; om man redan har en specifik idé som man vill skriva om, kan man istället se om det redan finns bloggar som handlar om det. Kanske har man till exempel tänkt att man vill skiva om nätdejting; en snabb googling skulle då visa att det redan finns en blogg som specifikt handlar om tips när man nätdejtar, Nätdejting.se. Då kan man antingen försöka hitta en annan infallsvinkel av ämnet, eller börja om på nytt med ett annat ämne. Att hitta en nisch för sin blogg kan med andra ord vara en lång process som ibland säkerligen känns hopplös, men när man hittar just det ämnet och den vinklingen som är unik för ens egen blogg kommer det att vara värt allt, eftersom man då har betydligt större chans att slå igenom med sin blogg.

variant-landing-page-four