Bloggen i samhället

 

Bloggar är numera en självklar del i samhället och påverkar sina läsare på flera olika sätt, oavsett vilken genre det handlar om.

Inom politiken anses Barack Obama under sin presidentvalskampanj ha tjänat oerhört mycket på att använda sig av sociala medier – bland annat genom att skriva en blogg.

I diktaturer som Kina och Ryssland är det ofta samhällskritiska bloggare som bryter tabun och för upp orättvisor till ytan, och riskerar därmed också hårda straff för sitt agerande.

Bloggarnas baksida

Såsom allting annat så finns det också negativa saker med bloggar. Det man i första hand har sett är att många människor – framför allt ungdomar – upplever en ökad stress på grund av sociala medier som instagram, facebook och bloggar. Flera studier, bland annat denna som utförts vid universitetet i Chicago, visar att många ungdomar i princip är beroende av att hålla sig uppdaterade via sociala medier. Detta leder många gånger till negativa och skadliga konsekvenser som sömnbrist, stress, prestationsångest, med mera.

Att bryta beroendet är problematiskt, inte bara på grund av att man själv måste förändra sitt invanda beteende, men också för att alla människor i ens omgivning använder sig så pass mycket av sociala medier att man själv riskerar att hamna utanför om man inte gör det.

Problemet med bloggar är helt enkelt att de ger en konstruerad bild av verkligheten, särskilt när det handlar om mode eller livsstilsbloggar. Till exempel har flera kända och inflytelserika bloggare erkänt att de manipulerar sina bilder med hjälp av olika filter. De kanske låter bli att äta under en dag för att se smalare ut på bild eller retuscherar bort detaljer som inte ser bra ut.

Att jämföra sin egen verklighet med den man ser på bloggar är alltså ingen bra idé, men om man är ung kan det vara svårt att inse.

Inte heller den text som skrivs kan man alltid lita på. Att vara källkritisk när man läser bloggar är därför en bra idé. Information som skrivs på en stor blogg sprids ofta snabbt och är komplicerad att förneka om den redan hunnit nå ut till många människor. Det finns dessvärre exempel på unga människor som begått självmord efter att ryktesspridning om dem pågått via sociala medier, vilket givetvis är oerhört tragiskt.

variant-landing-page-four