Bloggens historia i korthet

 

Det svenska ordet blogg har sitt ursprung i engelskans weblog, det vill säga en internetbaserad dagbok. De allra första bloggarna uppstod i USA i mitten av 90-talet, men själva fenomenet slog inte igenom förrän runt millenieskiftet.

Den som anammade bloggtrenden först i Sverige brukar sägas vara en man vid namn Sven Ohlsson. Han driver bloggen Sven tycker, vilket är en personlig blogg med inlägg som handlar om allt ifrån politiska frågor till mer vardagliga händelser. Bloggen startade den 4 april 1997 och är fortfarande aktiv.

En annan svensk pionjär var Annica Tiger, som startade sin blogg några månader efter Sven Ohlsson, i augusti 1997. Annica var en föregångare inom HTML-kodning under 90-talet. Hennes blogg fick ett avslut i och med hennes bortgång år 2016, men finns tillgänglig som en del av det svenska internetmuseet här.

Sedan några år tillbaka har bloggar blivit ett oerhört viktigt medium för att nå ut till en stor del av allmänheten. De allra största och mest välbesökta bloggarna har exempelvis en större påverkan på framför allt den unga befolkningen än vad politiker och andra samhällsauktoriteter har.

Huruvida detta är något bra eller dåligt råder det delade meningar om – vissa menar att sådant som skvaller, rykten, osanna uppgifter och så vidare sprids mycket snabbare och lättare via bland annat bloggar, och att det är svårt att alltid hinna kontrollera vad som faktiskt stämmer.

Andra tycker det är bra att även så kallade vanliga människor kan få göra sina röster hörda och framföra sina åsikter på ett sätt som inte var möjligt innan bloggarnas uppkomst.

Olika typer av bloggar

Det finns naturligtvis många olika typer av bloggar, men några av de största kategorierna är:

  • Modebloggar. Dessa drivs framför allt av unga tjejer som skriver om mode, kläder, smink, och ofta lägger upp fotografier på olika outfits.
  • Matlagningsbloggar. Innehåller recept, ibland inriktade på någon särskild diet som till exempel veganism eller paleo.
  • Träningsbloggar. Inom denna genre finns givetvis underkategorier för diverse idrotter, varav de populäraste är bloggar om styrketräning, fitness och löpning.
  • Resebloggar. Kan antingen vara av den tillfälliga sorten, då en person som är ute på resa bloggar om vad han eller hon gör på resmålet. Alternativt kan det vara en person som reser ofta och som dokumenterar dem på bloggen under en längre tidsperiod.
  • Inredningsbloggar. Inspirerande bloggar med huvudsakligen bilder på snyggt inredda rum och lägenheter, blandat med gör-det-själv-tips.
  • Politiska bloggar. Kan antingen vara skrivna av politiker själva, eller av människor som är politiskt intresserade och som vill diskutera aktuella händelser.
  • Kändisbloggar. Dessa bloggar kan naturligtvis också falla in under någon av de övriga kategorierna, men många gånger handlar kändisars bloggar inte om någonting specifikt, utan snarare om deras vardagsliv. Många kändisar upplever att de har större möjlighet att till exempel dementera falska rykten i skvallerpressen genom att kommentera dem i en egen blogg.