Att jobba som bloggskribent

Många som startar en blogg gör det med drömmen om att kunna leva på sitt skrivande, att samla ihop så många läsare att man lockar till sig sponsorer och annonsörer och att det leder till att man kan ägna sig åt sin blogg helhjärtat och bli en entreprenör. För de som har rätt kombination av driv och tur finns också den möjligheten, men det finns för- och nackdelar med att jobba som bloggare på heltid som man bör överväga innan man drömmer sig iväg för mycket.

En klar fördel är självklart den frihet det erbjuder. Som frilansande skribent (vilket i praktiken är det en bloggare är, med skillnaden att man skriver för sig själv och inte för andras räkning) har man möjligheten att jobba var man vill och när man vill – tidigt på morgonen, mitt i natten eller nio till fem; hemma, på ett café, på tåget eller på en sandstrand; man är helt enkelt fri att lägga upp sitt arbete på det sätt som passar en bäst.

Friheten kommer dock till ett visst pris, eftersom det också innebär en viss otrygghet att vara bloggare och entreprenör. När man är anställd lyder man visserligen under någon annan, men man kan också vara säker på att lönen kommer in i slutet av varje månad, oavsett om det har varit en hektisk eller lugn vecka på kontoret. Som egenföretagare är det hela tiden upp till en själv att se till att pengarna rullar in, och om man har lite att göra under en period kommer den ekonomiska utdelningen från den perioden också att vara mindre. Det kan leda till att många känner sig stressade, och man bör överväga om man prioriterar frihet eller trygghet innan man satsar helhjärtat på sin blogg. Något som kan hjälpa med stressen, om man beslutar sig för att satsa på att bli bloggskribent på heltid, är att ha en riktigt skön säng att sova ut i om nätterna. Om man har en bra kudde, till exempel en Tempur-kudde, att vila huvudet på, kommer spänningarna som byggts upp av stressen förhoppningsvis att släppa lite lättare.

variant-landing-page-four